Over de race

Eind april klinkt jaarlijks het startschot voor de grootste estafetteloop van de wereld: de Batavierenrace. De 48e editie van de Batavierenrace zal van start gaan op middernacht 2 mei 2020. De totale loopafstand bedraagt ruim 175 kilometer en is onderverdeeld in 25 etappes (16 heren- en 9 damesetappes). Er nemen ieder jaar ruim 8.500 atleten aan deel, allen studenten; aan dit enorme deelnemersaantal dankt de Batavierenrace sinds jaar en dag haar vermelding in het Guinness Book of Records.

Op vrijdagavond, om middernacht begint de wedstrijd, en de eerste lopers verdwijnen in de nacht voor hun heroïsche strijd tegen de elementen en de verleiding van een warm bed. Dit is het begin van 18 uur sporten. Na afloop vindt het grootste studentenfeest van Nederland plaats, met meer dan 13.000 bezoekers!
Kortom: een mooie kans om een paar dagen met je team door te brengen en onderdeel uit te maken van een fantastisch evenement!

De wedstrijd begint na een spectaculaire opening op de Universitaire sportcampus van Nijmegen. Een uniek onderdeel van de Batavierenrace is dat een deel ’s nachts plaatsvindt. Om te volle wegen te voorkomen vindt de start plaats in zes verschillende startgroepen. Er zijn ook drie herstarts, om te zorgen dat het veld met hardlopers niet te ver uitrekt. Deze herstarts vinden plaats in Ulft, Barchem en Enschede (de oude markt). The lopers dragen een lopershesje met daarin een chip die de tijd van de etappe registreert. Elke hardloper wordt bijgestaan door een fietser voor navigatie, veiligheid en morele steun. DE route van de Batavierenrace leidt de lopers door drukke wisselpunten en eenzame, winderige plattelandsweggetjes in the middle of nowhere.

De Universiteitscompetitie

Iedere universiteit vaardigt een team af met de beste lopers van hun stad. Daarmee is de Universiteitscompetitie ook een uitdaging voor de meest fanatieke lopers. De Universiteitscompetitie van de Batavierenrace heeft sinds enkele jaren de status van een Nederlands Studenten Kampioenschap gekregen. Dit zorgt voor een hoog aanzien in de Nederlandse studentensport.

Zoals bij iedere serieuze competitie, worden er strenge regels gesteld aan deelname aan de Universiteitscompetitie. De regels zijn gebaseerd op de volgende doelstelling van de Universiteitscompetitie: een gezonde rivaliteit tussen de universiteiten creëren, om de eer en prestige van het winnen van de Universiteitscompetitie te stimuleren. De regels staan omschreven in het inschrijvingsreglement en wedstrijdreglement.
(bron: www.batavierenrace.nl)